Изберете страница

Еко-творческа работилница – 04.05.2022г.

НЧ „Родопски фар 1938” – гр. Кърджали

Еко-творческа работилница – Светла Бейчева – изработване на книгоразделители

НЧ “Родопски фар 1938” продължава изпълнението на дейностите по Проект „Учим и творим” в рамките на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот” . През месец май стартираме с I клас към ОУ “Васил Левски” с ръководители Илмие Шакир и Гергана Алучева. Темите са „Еко-творческа работилница – изработване на книгоразделители” и „Вече съм грамотен, мога да чета!”

На 05.05.2022 г с Еко-творческа работилница се включи секретарката на читалището Светла Бейчева. Тя им разказа за разделното събиране на отпадъците и тяхното рециклиране – как да изхвърлят отпадъци от опаковки, даде им указания за разделно събиране, показа им пътя на опаковката и как да се грижат за природата. След това им разказа за различните видове книгоразделители и тяхната направа. Децата ги изработиха от картон и оцветиха по свое желание.

Библиотекарката Здравка Димитрова въведе първокласниците в библиотеката, като им даде напътствия как да се ориентират сред богатството на книгите и да намират нужната литература. Децата изгледаха презентация „Молбата на книгата” като си взеха поуки за отношението към книгите. След това малчуганите показаха новопридобито умение – четенето. Прочетоха книжки от поредицата „Мога сам да чета” . Те се справиха повече от добре с поставените задачи и образователни игри от библиотекарката. Гостуването продължи със забавления в детския кът. Накрая учениците разгледаха малката библиотека под формата на дърво и си заеха книжки за дома с книгоразделителите , които сами изработиха. Първокласниците получиха своите читателски карти безплатно във връзка с наближаващата Национална седмица на четенето и Ден на библиотекаря . Всичко това е закупено по проект „Учим и творим” и се ползва вече от ученици и посетители.

Настоящия проект „Учим и творим” се осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Лидл за по-добър живот” в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.