Изберете страница

Проект: „УЧИМ И ТВОРИМ"

НЧ „Родопски фар 1938” – гр. Кърджали

Проект: „Учим и творим”

Цел на проекта: Творческо развитие на личността чрез игри и забавления, творчески ателиета, четене на книжки и лятна спортна академия.
Детски кът за най-малките ще стимулира детското развитие чрез образователни игри и играчки. Децата ще се впуснат в „Приказния свят на книгите”, ще творят и майсторят, ще се забавляват, и ще научават нови факти за света. Приветлив и модерен тийнейджърски кът, който ще посрещне младите хора с нови технологии, с които ще се забавляват и надграждат своите умения. Творчески работилници, в които децата ще се запознаят с различни материали и техники на рисуване. „Еко-творчески работилници – изработване на предмети от отпадъчни материали. Лятна детска спортна академия – място, където всяко дете ще усети магията на спортуването и радостта от пълноценното общуване в свободното време.
Нашата идея е да създадем приятно място за игра, четене, срещи и обучения в читалищната библиотека, където родители и деца могат да прекарват време заедно и да имат позитивни преживявания. Организиране на срещи и събития, насърчаващи пълноценното развитие на децата.
Настоящият проект „Учим и творим” се осъществи благодарение на социално отговорната инициатива на Лидъл България „Ти и Lidl за по-добър живот”, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.”

НЧ “Родопски фар 1938” спечели проект , финансиран по Програма „Ти и Лидл за по-добър живот” Проектът се казва „Учим и творим” и ще продължи в рамките на осем месеца. Библиотеките носят особена отговорност за задоволяване потребностите на младите хора, защото в тях се полагат основите на грамотността и ученето през целия живот. НЧ „Родопски фар 1938” отговаря на предизвикателствата на времето и си поставя амбициозната цел да привлече хора в библиотеката, при техните условия и в специално планирано за тях пространство. „Учим и творим” е проект, който ще се изпълни в партньорство с Арт –галерия Дар – Керимовата къща, ОУ „Васил Левски”, ДГ „Здравец” , Маргарита Павлова – автор на детски книжки, Божидара Ангелова – автор на детски книжки, Албена Попова – дизайнер и всички живущи в квартала и съседните села. Проектът е насочен към различни етнически и социални групи. В него има множество разнообразни творчески ателиета, които ще запознаят и малки и големи по интересен и забавен начин чудния свят на приказките и изкуството. Предвижда се да се обособят няколко зони за различните групи посетители –детски кът за най-малките, тийн зона – модерен и тийнейджърски кът ще посрещне младите хора от квартала и съседните близки села. Зоната ще бъде оборудвана освен с книги, интересни за възрастта , но и с технологии – компютри, мултимедия , бяла магнитна стена, безжична интернет връзка, с които да се забавляват и надграждат своите умения. Предвиждаме да има различни събития , които да са интересни за младите- срещи с интересни автори, филмови следобеди, представяне на книги. Ще се провеждат дискусии с младите хора на теми, които ги вълнуват. Нашата цел е да създадем приятно място за игра, четене, срещи и обучения в читалищната библиотека, където родители и деца да могат да прекарат време заедно и да имат позитивни преживяван
Настоящият проект „Учим и творим” се осъществи благодарение на социално отговорната инициатива на Лидъл България „Ти и Лидл за по-добър живот”, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.

Дейности