Изберете страница

Самодеен състав

нч Родопски фар 1938г.

АВТЕНТИЧЕН ТРАКИЙСКИ ФОЛКЛОР „КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА”

През 1950 година се сформира битов оркестър с ръководител Коста Дяков – гайдар, Делчо Недев – кавалджия, Андрей Дамянов – цигулар и битова група от 20 жени и 3 мъже, с ръководител Димитър Топузлиев.
         През 1952 – 53 година се разширява дейността на читалището. Създава се танцова група с ръководител Тодор Момчилов.
           Годините 1976/78- 1981/85 са години на високи постижения и награди, читалището се превръща в активно културно средище.
Расте броя на участията на читалищните състави, което води до множество награди и медали.
            Годините 1988, 1989, 1990 са доста трудни за читалището и все пак то продължава да поддържа 7 различни групи.
Условия за работа липсват. Но въпреки това всички усилено се готвят и вземат участие в 50 – годишния юбилей през м. ноември 1989 г., а читалището е наградено с орден „Кирил и Методий” II степен.
            За съжаление някои от тези форми прекратяват дейността си, поради финансови причини. Остава само състава за автентичен тракийски фолклор „Капитан Петко Войвода”, който прераства в ансамбъл, и оркестъра за народна музика към него, който съпровожда състава. В него пеят духовни наследници на посланията от миналото, продължавайки живота на създаденото през вековете от народната ни творческа стихия.
Повече от 30 години с богатата си дейност е участвал и продължава да участва в много местни, национални и международни фестивали. Те ревностно съхраняват автентичния тракийски фолклор и го предават на младите поколения.
Много са дипломите, грамотите и предметните награди, които са равносметката за неговата дейност – златни медали от Копривщица, Рожен и Неделино. Лауреат е на Международния фестивал „Евро фолк”, грамота и специална награда от Тракийско дружество „Одринска епопея”, Златен медал „Капитан Петко войвода”, Международен фолклорен фестивал „Охрид Оупън” в Р. Македония, Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува, участия в телевизионни предавания и множество събори – Априлци, Хасково, Стара Загора, Златоград, Благоевград, Варна, Разлог, Ардино, Сливен, Аврен, Кърджали, Неделино.
Международната организация за народно изкуство издава Сертификат за Категория I на коледарската група, Грамота за участие в Третия международен преглед на фолклорните ансамбли, издадена от националната секция на ЦИОФФ към ЮНЕСКО в България; Диплом за участие в XI Международен фестивал за автентичен фолклор в с. Дорково, където съставът получава правото да се изявява на Международни фестивали извън страната. През 2012 г. е вписан в системата „Живи човешки съкровища”.
Съставът постоянно се увеличава, идват и млади хора, които желаят да участват в него. Той е с най-много и големи изяви в община Кърджали и областта.

Стани партнор

Подай ръка на българското читалище!